Bel ağrısı belirtileri nelerdir?

Bel ağrısı belirtisi

Zorlanmaya ve uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak oluşan bel ağrılarında hastalar, genellikle günü takip eden 24-48 saat boyunca akut ağrılar hisseder. Ağrı, çoğunlukla belin kuyruk sokumuna yakın olan bölgesinde yoğunlaşır. Hasta, hareket ederken ya da yürürken ağrının arttığını söyleyebilir. Bu tip ağrılar bir hafta içinde kaslarda biriken laktik asidin azalması ve dokunun kendini onarması sonucu geçer.
Bazı vakalarda hastanın ani ve ters bir harekette bulunması sonucu bel ağrısı meydana gelir. İlk etapta yüksek şiddetle kendini gösteren bu ağrının kaynağı ise omurlarda kayma veya kas dokusunun yırtılması olabilir.
Bel ağrısının başka bir hastalığın semptomu (belirtisi) olarak değerlendirildiği rahatsızlıklarda ise ağrının tipine göre hareket edilir. Burada uzman hekimin muayenesi ve hastanın şikayetini dinlemesi sonucu bir yol haritası çizilmesi elzemdir. Örneğin romatizma kaynaklı bel ağrılarında hasta, ağrının hareket edince hafiflediğini ve gece saatlerinde en üst noktaya çıktığını söyleyebilir. Ayrıca bu hastaların büyük bir kısmı, uykudan bel ağrısıyla uyandıklarını ve gün içinde ağrının azaldığını ifade ederler.

Bel ağrısı nerelere vurur ?

Bel ağrısı; bacaklara, ayaklara ve esneye vurabilir. Özellikle omurilik veya fıtık kaynaklı ağrılarda bu yayılma daha sık görülür. Bazı hastalarda ağrı ile birlikte karıncalanma, uyuşukluk veya geçici his kaybı da oluşabilir.

Bel ağrısı neden bacağa vurur ?

Bel ağrısının bacağa vurmasının kaynağı çok yüksek ihtimalle fıtıktır. Hastalar, bel ağrısı ile birlikte kalçadan başlayıp dizin arka kısmında doğru inen hatta topuğa ve parmaklara kadar uzanabilen ağrılardan şikayet edebilirler.
Bel ağrısının bacağa vurmasının nedeni ise omur aralarında oluşan fıtığın bu bölgedeki sinir köklerine baskı yapmasıdır. Bu sinirler bacaklara doğru devam ettiği için bazen sadece bir tanesinde bazen de her iki bacakta birden ağrı meydana gelir.

Bel ağrısı doğum belirtisi midir ?

Hayır, bel ağrısı tek başına doğumu ya da erken doğumu müjdelemez. Hamilelikte, anne ve bebeğin kilo alımına bağlı olarak bel ağrıları görülmesi son derece doğaldır. Bu kilo artışı son haftalarda üst noktaya ulaştığı için kaslara binen yük de ağırlaşır ve anne adayının ağrıları da artar.
Hamilelik döneminde görülen bel ağrısı nedenleri içinde, geçici kemik erimesi de sayılabilir. Ayrıca annenin omurga sorunları varsa; hormon değişimlerine ve kilo artışına bağlı olarak ayyuka çıktığı da gözlenebilir. Sonuç olarak, hamilelikte bel ağrısı normal sürece dahildir ancak 2-3 haftadan uzun süren ve günlük yaşamı etkileyecek şekilde şiddetli olan ağrılarda mutlaka uzman bir doktora muayene olunmalıdır.

Bel ağrısı kaç gün sürer ?

Bel ağrısı eğer zorlanmaya, ani harekete veya yatak kaynaklı sorunlara bağlı olarak meydana gelmişse; genellikle 2-3 gün sürer. Ancak fıtık, iltihap veya farklı bir anatomik bozukluk nedeniyle oluşmuşsa çok daha uzun sürebilir. Bu noktada hastanın yaşam koşullarını değiştirmesi ve uzman doktor nezaretinde bir tedaviden geçmesi şarttır.

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 3 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu