Kanal tedavisi nedir ?

Kanal tedavisi nedir ?

kanal tedavisi nedir
Kanal tedavisi nedir

Çok kötü bir şekilde çürüyen veya enfeksiyon kapan dişin çekilmeden tedavi edilerek kurtarılması için uygulanan yöntemlerin başında diş kanal tedavisi gelir. Kanal tedavisi prosedürü uygulanırken dişin kök kısmında bulunan sinirler öldürülür, dişin içi de oyuk haline getirilerek temizlenir. Eğer çürümüş dişte kanal tedavisi uygulanmazsa dişin etrafını saran doku enfeksiyon kapabilir ve apse oluşumu gözlenebilir.

Bu tedavi yöntemine “kanal” isminin verilmesinin sebebi, işlemin dişin tam merkezinde bulunan kanal şeklindeki doğal boşluk alanda gerçekleştiriliyor oluşudur. Dişe ait sinirler de bahsi geçen kök kanalın altında konumlanmıştır.
Diş sinirleri, bir dişin sağlığı için hayati derecede önem taşımaz. Tabii diş sağlıklı bir şekilde diş etine gömülmüş durumdaysa. Bu sinirlerin tek fonksiyonu, sıcak veya soğuk gıda tüketildiğinde gerekli hassasiyeti algılamaya yardımcı olmalarıdır. Dolayısıyla kanal tedavisinde uygulanan diş sinirlerinin alınması işlemi, kanal tedavisi sonrası dişin günlük faaliyetlerini yerine getirmesine herhangi bir olumsuz etki yapmaz.

Kanal tedavisi neden yapılır ?

kanal tedavisi neden yapılır
Kanal tedavisi neden yapılır
Birçok klinik gerekçeyle dişlerinde problem olan hastalara kanal tedavisi tavsiye edilebilir. Çoğu zaman doğal dişi kurtarmak için uygulanan kanal tedavisi, implant veya proteze kıyasla çok daha akıllıca bir seçimdir. Bu sayede sevdiğiniz yiyecekleri tüketmeye devam edebilir, doğal gülüşünüzü koruyabilir ve diş sağlığınızı geri kazanabilirsiniz. Öyle ki düzenli bakım ihmal edilmediği müddetçe kanal tedavisi yapılan dişler bir ömür boyu sağlıklı kalabiliyor.

Etkili ve uygun fiyatlı

Fiyat ve performans eğrisine bakarak değerlendirdiğimizde kanal tedavisinin mantıklı bir seçim olduğu açıkça görülebiliyor. Bir dişi kanal tedavisiyle kurtarmaktansa çekmeyi tercih eden hastalar, köprü veya implant yapımı için uzun bir süre boyunca daha dişçi koltuğundan kalkmayabiliyor.
Keza bu süreçte maliyetlerin giderek artıyor oluşu da cabası. Oysa kanal tedavisi çoğu zaman tek seferde gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir, üstelik implantın aksine SGK tarafından da yüzde 100 karşılanır. Eğer aktif olarak sigorta kaydınız varsa kanal tedavisi fiyatlarını dert etmenize gerek kalmayacaktır. Ancak özel muayenehanelere giderseniz kanal tedavisi ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Görsel olarak tatmin edici

Kanal tedavisi sayesinde dişiniz doğallığından hiçbir şey yitirmez, bu sayede doğal gülüşünüzü koruyabilir ve kendinize olan özgüveninizi geri kazanabilirsiniz.

İltihaplı dişe kanal tedavisi yapılır mı ?

İltihaplı dişe kanal tedavisi yapılır mı
İltihaplı dişe kanal tedavisi yapılır mı
Hayır, yapılmaz. Çürümeye yüz tutan bir dişin pulpa kısmı veya sinir dokusu hasar görmüşse, bakteriler pulpa çemberini sarmaya başlar. Bakteriler ve dişteki çürük tabaka dişte enfeksiyon veya apse oluşumuna yol açabilir. Apse, enfeksiyon yayıldıktan sonra dişin tam kök kısmında oluşur ve içi irin doludur. Kanal tedavisi uygulanmadan önce hastaya antibiyotik ilaçlar reçete edilir ve apsenin dinmesi beklenir. Eğer tedavi edilmezse diş kökünde oluşan apse çok ciddi bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir:
  • Dişte şişkinlik. Öyle ki bu şişkinlik yüz, boyun ve kafa gibi vücudun başka bölgelerine de sıçrayabilir.
  • Diş kökünün bulunduğu bölgenin etrafında kemik kaybı.
Bunların dışında diş siniri ve pulpasına zarar veren etkenler arasında bir diş üzerinde çok fazla işlem yapılması, dişte yarık veya çatlakların oluşumu, yüz bölgesinde darbe alımı ve dişin enfeksiyon kapması gibi sebepler sıralanabilir.

Kanal tedavisi hangi durumlarda uygulanır ?

Kanal tedavisi hangi durumlarda uygulanır
Kanal tedavisi hangi durumlarda uygulanır

Her ağrıyan veya çürük dişe kanal tedavisi önerilmez. Ancak aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçını gözlemliyorsanız, kanal tedavisi için uygun aday olabilirsiniz.

  • Yemekleri çiğnedikten veya dişe baskı uyguladıktan sonra şiddetli ağrı
  • Sıcak veya soğuk gıdalara karşı uzun süreli hassasiyet
  • Diş renginde değişiklik, kararma
  • Diş eti bölgesinde hassasiyet veya şişkinlik
  • Diş eti hizasında kalıcı veya ara ara beliren sivilceler
Bazen de yukarıda yer alan belirtilerden hiçbiri ortaya çıkmasa dahi diş doktoru kanal tedavisi önerebilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır ?

Kanal tedavisi nasıl yapılır
kanal tedavisi nasıl yapılır
Kanal tedavisi bir veya birkaç kez gerçekleştirilen ofis ziyaretinden sonra dişçi ve entodonti uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bu noktada “Kanal tedavisi kaç gün sürer ?” veya “Kanal tedavisi kaç seans sürer ?” sorularının tek bir cevabı yoktur. Dişin durumuna göre süreç uzayıp kısalabilir. Basit vakalar tek bir günde dahi tedavi edilebilir.
Diş sinirlerinin yanı sıra pulpa bölgesinde meydana gelen rahatsızlıkların tanısı, teşhisi ve tedavisinde uzmanlaşan diş hekimlerine entodonti uzmanı da denir. Herhangi bir dişçiye mi, yoksa uzman bir entodontiste mi gözükeceğinize bütçeniz doğrultusunda karar verebilirsiniz. Ancak kanal tedavisinin zor uygulanacağı bazı vakalarda dişçiler, hastayı entodonti uzmanlarına sevk edebiliyorlar.
Tedaviye başlamadan önce yapılacak ilk iş 360 derece röntgen çekimidir. Genellikle hastanelerin bodrum katlarında bulunan röntgen odalarına inen hasta, başını makineye dayadıktan sonra etrafında dönen alet yardımıyla dişlerinin röntgenini çektirir. Diş köklerinde oluşan enfeksiyon ve çürükler bu sayede görüntülenebilir. Sonrasında ise diş doktoru, hastanın kanal tedavisi uygulanacak dişinin etrafına iğne yaparak bölgeyi uyuşturur. Lokal anestezinin etkisini göstermesi için 5-10 dakika kadar beklenir.
Çürük dişin kuru tutulması ve ağızda salgılanan tükürüğün dışarı alınması için rubber dam adı verilen bariyer sistemi kullanılır. Daha sonra diş tam ortasından oyulur ve volkan şeklini alır. Bu oyuğun içinden diş köküne ulaşan dişçi, küçük iğneler aracılığıyla sinirleri öldürür ve bakterilerle birlikte tüm çürükleri temizler. Dişin tam köküne ulaşabilmek için farklı boy ve kalınlıklardaki iğneler kullanılabilir. Çürükleri temizleme noktasında da su veya sodyum hipoklorit dezenfektan olarak kullanılır.
Diş tamamen temizlendikten ve tüm bu işlemler sona erdikten sonra diş tükürük ve yemek artıklarından etkilenmemesi için geçici dolguyla mühürlenir. Ancak enfeksiyon söz konusuysa, dişçiniz çeşitli ilaç karışımlarını dişin içine enjekte ederek temizlenmesini de bekleyebilir.
Sonraki muayenede ise oyulan ve geçici dolguyla kapatılan dişin kök kısmına gutta percha adı verilen kauçuk karışımı özel bir dolgu malzemesi yerleştirilir. Akabinde hasta şifaen taburcu edilir. Peki kanal tedavisi kaç dakika sürer? Yukarıda yer alan tüm süreç en fazla 1 saat vaktinizi alacaktır.

Kanal tedavisi acıtır mı ?

Kanal tedavisi ne kadar ağrı yapar
kanal tedavisi ne kadar ağrı yapar
Gelelim çokça sorulan “Kanal tedavisi acı verir mi ?” sorusunun cevabına. Acısız ve ağrısızdır.
İsmi ve prosedürü biraz ürkütücü olduğu için kanal tedavisinin halk arasındaki namı pek de iyi sayılmaz. Çok korkutucu ve ağrı verici gibi gözükse de kanal tedavisi hiç ağrıtmaz. Kanal tedavisi yapılacak hastaya dolgu ve diş çekimi süreçlerinde olduğu gibi uyuşturucu iğne yapılır. Böylece lokas anestezi ile diş uyuşmuş olacağı için isteseniz dahi ağrı çekemezsiniz. Bu sayede hiçbir acı hissetmeyen hasta, dişin sinirleri alındığı için kanal tedavisi sonrası ağrı çekmez. Ancak dişin oyulması ve sinirlerin öldürülmesi esnasında kullanılan aletlerin çıkardığı ses, geçici bir süreliğine rahatsızlık verebilir.
Eğer tecrübeli bir dişçi tarafından muayene edilmediyseniz, sinirlerin tam alınmaması durumu söz konusu olabilir. Bu da kanal tedavisi sonrası şiddetli ağrı çekmenize yol açabilir.
Modern teknikler ve etkili anestezi sayesinde kanal tedavisinin diş çekimine kıyasla en az 6 kat daha az ağrı verici olduğu söylenebilir. Üstelik kanal tedavisinden sonra ağrı hisseden hastalara ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebiliyor.

Kanal tedavisi sonrası

Kanal tedavisi sonrası
Kanal tedavisi sonrası
Tedavi olmadan önce internet üzerinden bol bol “Kanal tedavisi ne kadar sürer?” ve “Kanal tedavisinden sonra ağrı olur mu?” gibi soruları araştırıp sonunda dişçi koltuğuna uzandıysanız, şimdi de kanal tedavisinden sonra yemek yiyip yiyemeyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Gelelim bu soruların cevaplarına.
Kanal tedavisini takip eden ilk birkaç gün dişinizde hassasiyet gözlemlenebilir, ki bu çok normaldir. Özellikle de tedavi öncesinde ağrı veya enfeksiyon rahatsızlığınız varsa bu durum birkaç gün boyunca etkisini gösterebilir. Dişçiler bu gibi durumlarda hastaya yardımcı olabilmek için ibuprofen etken maddeli Advil ve Motrin gibi ilaçları reçete eder. Keza naproksen etken maddesi içeren Aleve de bu noktada sıklıkla kullanılır. Hastalar da genellikle tedaviden sonraki gün normal aktivitelerine kaldıkları yerden devam edebilirler.
Peki, kanal tedavisinden sonra yemek yenir mi? Eğer geçici dolgu yapıldıysa çok sert besinler tüketmemeniz şartıyla evet. Zaten dişiniz hassas olacağı için kanal tedavisi sonrası yemek yerken dikkati elden bırakmamanızda fayda olacaktır. Öte yandan “Kanal tedavisinden sonra diş fırçalanır mı?” sorusuna ise “Evet, gönül rahatlığıyla” şeklinde cevap verebilmek mümkün.

Kanal tedavisi işe yarar mı?

Çürümeye yüz tutan dişi çoğu zaman ömür boyu kullanabilmenizi sağlayan kanal tedavisi yüzde 95 başarı oranına sahiptir. Yani bu yöntemi hayli başarılı olarak nitelendirebiliriz.

Kanal tedavisinin yan etkileri nelerdir ?

Kanal tedavisinin yan etkileri nelerdir
kanal tedavisinin yan etkileri nelerdir
Diş doktorunuz her ne kadar dişinizi temizleyip kanal tedavisini kusursuz şekilde gerçekleştirmeye çalışsa da, bazı vakalarda çeşitli yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Özellikle kanal tedavisinden sonra diş ağrısı şikayetiyle yeniden doktora gözüken hastalarda enfeksiyon veya apse oluşumu gözlemlenebiliyor. İlk etapta “kanal tedavisi olan dişim ağrıyor” şeklindeki şikayetler normal kabul edilebilir, ancak bu durumun çok uzun sürmesi aşağıdaki sebeplerden kaynaklanıyor olabilir:
  • Dişte beklenenden daha fazla kök kanalı vardır ve bu köklerden biri temizlenmemiştir
  • Diş kökünde tespit edilemeyen bir çatlak oluşmuştur
  • Yeteri kadar dezenfekte edilemeyen dişteki bakteriler köke ulaşmıştır

Kanal tedavisi fiyat

Tedavi süreci dişin durumuna göre değişiklik gösterebildiği gibi, diş kanal tedavisi fiyatları da aynı şekilde yukarı veya aşağı yönde değişebiliyor. Devlet hastanelerinin diş polikliniklerini ziyaret ettiğiniz takdirde hiçbir ücret ödemeden kanal tedavisi uzmanı tarafından tedavi olabilirsiniz. Ancak özel muayenehanelerde kanal tedavisi fiyatları tek bir diş için 200 TL’den başlayıp 500-600 TL bandına kadar yükselebilir. (2018)

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 4 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu