Adet Düzensizliği Nedir ?

Adet Düzensizliği Nedir ?

Adet Düzensizliği Nedir
Adet Düzensizliği Nedir

Her dört haftada bir adet gören kadınların adet döngüsü “normal” kabul edilir. Bu döngünün uzaması veya kısalması, beklenen günde adetin başlamaması durumunda ise adet düzensizliği söz konusudur. Böyle bir durum başa geldiğinde hemen endişelenip kara kara düşünmeye gerek yok, çünkü çoğu kadının son adet gördüğü tarihle adet görmeyi beklediği tarih sık sık uyuşmayabiliyor.

Rahimdeki yumurtalar adet görülmeyen dönemde döllenmezse ölür ve rahimden dışarı atılır. Zaman zaman pıhtılaşmış da olabilen kanın vücuttan dışarı atılma sürecine ise adet denir. Her ay gerçekleşen bu döngüye ise adet döngüsü denilmektedir.
Normal kabul edilen adet görme sıklığı 28 günde birdir. Ancak bu günlerin sayısı 24 ila 34 arasında herhangi bir gün de olabilir, önemli olan bu günlerin “düzenli” olarak birbirine denk gelmesidir. Eğer adet takviminiz sık sık sizi yanıltıyorsa adet düzensizliğine yakalanmış olabilirsiniz. Bu rahatsızlığa tıp dilinde oligomenorrhea adı verilmiştir.
Çoğu kadın ilk adetini 10 ila 15 yaşları arasında görür, bazıları için bu yaş daha erken veya geç de olabilir. İlk adet kanamasına ise menarş denir.

Adet Düzensizliği Neden Olur ?

Adet Düzensizliği Neden Olur
Adet Düzensizliği Neden Olur
Birçok şey adet düzensizliği sebebi olabilir. Vücudunuzdaki östrojen (kadınlık hormonu) ve progesteron hormonu (annelik hormonu) seviyesinin değişiklik göstermesi, adet düzeninizin normal seyrini bozabilir. Bu hormonlar yüzünden ergenliğe giren genç kızlar ve menopoz evresine yaklaşan kadınlar sıklıkla düzensiz adet görürler.
Adet düzensizliğinin diğer sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Spiral gibi rahim içi araçları (RİA) kullanmak (Spiral; rahim bölgesine sperm girmesini engelleyen bir doğum kontrol aracıdır.)
  • Doğum kontrol hapı içmek
  • Çok fazla egzersiz yapmak (Egzersiz ile birlikte fizyolojik değişimler oluşur. Bu değişimler ise adaptasyon sürecinde adet döngüsünün gününü şaşırmasına sebep olabilir.)
  • Diyabet (Şeker hastalığı)
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Bel soğukluğu, AIDS)
  • Polikistik over sendromu (PKOS: Yumurtada kist oluşumlarını ifade eder. Saç dökülmesi, tüylenme, adet görememe gibi belirtilerle kendisini gösterir.)
  • Hamilelik veya bebek emzirme (Bu dönemde “progesteron” yani “annelik hormonu” aktif olur ve östrojen hormonu seviyesi düşer. Bu yüzden adet döngüsü sekteye uğrayabilir.)
  • Stres (Stres de vücutta fizyolojik değişimler oluşturur.)
  • Tiroid bezinin çok aktif çalışması ya da çok pasif olması (Aşırı aktif olan veya hiç çalışmayan tiroid bezleri, vücuttaki hormonal dengeyi bozabilir. Bu da adet döngüsünü dengesizleştirir.)
  • Rahim içinde ur veya polip oluşumu
  • Yeme bozuklukları (Aşırı kilo alma veya kilo verme)
  • Düşük yapmak (Düşük yaptıktan sonraki birkaç ayda vücut kendisini toparlayamayabilir ve adet döngüsü bozulabilir.)
  • Tüberküloz (Verem)
  • Beyin Tümörü (Özellikle vücudun hormon salım mekanizmasını kontrol eden “hipotalamus” bölgesinde oluşan tümörler buna sebep olur.)

Adet ile ilgili Seriyi okumak için aşağıdaki yazıları da inceleyebilir, yorum yapabilirsiniz.

  1. Adet Düzensizliği Nedir ?
  2. Adet Düzensizliği Nasıl Anlaşılır
  3. Adet Düzensizliği İçin Bitkisel Kürler

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 4.93 ( 5 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu