Vajinal Duş Nedir ?

Vajinal Duş Nedir ?

Vajinal Duş Nedir
Vajinal Duş Nedir

Kötü koku oluşumunu engellemek için vajinayı temizlemek maksadıyla uygulanan vajinal duş işlemi, birkaç farklı sıvının bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilir. Vajinal duş için çoğunlukla sirkeyle su karıştırılır, ancak bazen kadınların kullanımına sunulan hazır paketlerde karbonat ve iyot bulunabilir. Bazı vajinal duş paketlerinde ise antiseptik (doku ile uyumlu) özellikli ve güzel kokulu ürünlerin de yer aldığı görülmektedir.

2002 yılında ABD genelinde gerçekleştirilen bir ankette 15 ila 44 yaş aralığındaki kadınların 5’te 1’inin düzenli olarak vajinal duş uyguladığı ortaya çıkmıştır. Keza gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarda gençlerin vajinal duş uygulamaya yaşlılardan daha meyilli olduğu da netleşmiştir.
Yanma ve kaşınma gibi bazı yan etkilere yol açabilen vajinal duş, genellikle vajinadan yayılan kötü kokuyu gidermek maksadıyla uygulanır. Ancak çoğunlukla bilinçsizce yapılan bu uygulama vajinada gelişebilecek enfeksiyonların önünü açar; bunun neticesinde de giderilmek istenen kötü kokular fazlasıyla artış gösterir.

Vajinal Duş Nasıl Alınır ?

Vajinal Duş Nasıl Alınır
Vajinal Duş Nasıl Alınır
Bu işlem için özel geliştirilen ve eczanelerde satılan vajinal duş aparatlarına su ve diğer malzemeler eklenir. Sonrasında bu özel karışım sprey veya fışkırtma şeklinde vajinadan içeriye gönderilir. Özel sıvı karışımı bu yolla vajinanın içini yıkar ve kötü kokuyu giderir.
Kadınların vajinal duş alma gerekçeleri ise şu şekilde sıralanır:
  • Rahatsız edici kokuyu gidermek; temiz ve taze hissetmek
  • Gebeliği önlemek
  • Adet bitimi sonrası vajinada kalan menstrüal kanı veya cinsel ilişki sonrası spermleri temizlemek
  • Partneri memnun etmek (Özellikle oral seks gibi yakın temaslarda partnerin rahatsız olabileceği düşüncesi buna itmektedir. Ayrıca vajinal duşun vajinayı daralttığı düşünülür. Bu yüzden kadınlar bu uygulamayı aktif cinsel yaşamlarında rutin hale getirebilir.)
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmak (Bu yolla bakterilerin o bölgeden uzaklaştırıldığı düşünülür.)

Vajinal Duş Ne Kadar Sağlıklı ?

Vajinal Duş Ne Kadar Sağlıklı
Vajinal Duş Ne Kadar Sağlıklı
Pek sağlıklı değil. Özellikle ABD başta olmak üzere birçok ülkeden bağımsız jinekoloji uzmanları, kadınların vajinal duş almasını önermiyor. Bunun en büyük sebebi, bu uygulamanın vajinanın doğal florasını bozuyor oluşudur. Vajinada bakteri ve mantar dengesi vardır. Bu bakteriler ve mantarlar denge içerisinde olduklarında dışarıdan gelen yabancı mikroplara karşı koruyucu olur.
Ayrıca vajinada belli bir asitlik yani pH derecesi vardır. Vajinal duş uygulaması için kullanılan ürünler ise hem bu bakteri mantar dengesini bozar, hem de asitlik derecesini değiştirir. Bakteri-mantar dengesi bozulduğunda ya bakteriler ya da mantarlar baskın duruma geçer; vajinal ortamda irritasyona (tahrişe) ve enfeksiyona sebep olur. Ayrıca dışarıdan gelen mikroplara karşı da korunaksız bir hale gelir.
Buradan da anlaşıldığı üzere kadınların sorun olarak gördüğü vajinadaki bu yapılanma aslında onların koruyucu kalkanıdır. Bu yüzden bu ortamı korumak büyük önem taşır. Hal böyle olunca vajinal duş işleminin sağlıklı bir işlem olduğunu söyleyebilmek ne yazık ki mümkün değildir.

Vajinal Duş Almanın Yol Açtığı Rahatsızlıklar

Vajinal Duş Almanın Yol Açtığı Rahatsızlıklar
Vajinal Duş Almanın Yol Açtığı Rahatsızlıklar
Kötü kokuyu gidermek gibi masum bir istek sonucu uygulanan vajinal duş, vajinanın doğal dengesini bozmakla kalmayıp vücutta çok ciddi bazı sorunları da tetikleyebilir. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir:

Gebelik sorunları:

Düzenli olarak vajinal duş alan kadınların erken doğum, düşük, kısırlık ve diğer gebelik rahatsızlıklarıyla karşılaşma ihtimali çok daha yüksektir. Keza vajinal duş almanın dış gebeliğe yol açtığı, kadınların hamile kalmasını ise daha da zorlaştırdığı biliniyor.

Enfeksiyonlar:

Vajinadaki bakteri oranının sağlıklı bir dengede kalması, vajinada maya mantarının oluşmasını engeller. Bu dengenin bozulması ise vajinal maya mantarı rahatsızlığının nüksetmesini tetikler. Öyle ki vajinal duş alan kadınların bakteriyel vajinozise yakalanma ihtimali, bu işlemi uygulamayan kadınlara göre 5 kat daha fazladır.
Öte yandan vajinal duş alan bazı kadınlar, vajinayı yıkamanın enfeksiyonlara karşı bir çare olacağını düşünür. Oysa vajinal duş enfeksiyonu iyileştirmek şöyle dursun, çok daha kötü bir hale gelmesine yol açabilir. Bu işlemin, vajinal enfeksiyonun üreme sistemindeki başka organlara sıçramasına sebep olduğunu da not düşmekte fayda var.

Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID):

Üreme ile alakalı organlarda görülen bir enfeksiyon çeşidi olan pelvik inflamatuar hastalık (PID) çoğunlukla cinsel yolla vücuda bulaşır. Vajinal duş alan kadınlar, PID rahatsızlığına yakalanma ihtimallerini yüzde 73 oranında artırmış olurlar. PID’e yakalanan kadınların 8’de 1’inin ise gebe kalmakta zorluk yaşadığı hesaba katılırsa, vajinal duşun ne kadar yanlış ve tehlikeli bir işlem olduğu daha da iyi anlaşılabilir.

Servisitis:

Kadın cinsel organının serviks (rahim ağzı) bölgesinde görülen iltihaplanmaya Servisitis adı verilir. Tıpkı PID hastalığında olduğu gibi servisitis de çoğunlukla cinsel yolla bulaşır. Vajinal duş almak ise, kadınların servisitis hastalığına yakalanma ihtimallerini daha da artırır.

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 4.94 ( 6 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu