Kulak iltihabı için bitkisel çözüm

Kulak iltihabı için doğal tedavi yöntemleri

Kulak iltihabı için doğal tedavi yöntemleri
Kulak iltihabı
Tıp dilinde “otitis media” olarak ifade edilen kulak iltihabı; pek çok kişinin hayatında en az bir kez yaşadığı ya da şahit olduğu bir rahatsızlıktır. Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen en çok çocukların kapısını çalmaktadır. Grip, nezle gibi çok sık karşılaşılan salgın hastalıklar kulak iltihabında tetikleyici rol oynamaktadır. Kulağın; dış kulak, orta kulak ve kulak olmak üzere üç bölümü vardır. Her bir bölümdeki iltihabın oluşum sebebi, belirtisi ve tedavi şekli birbirinden farklıdır. Bunların hepsi yaygın olarak görülse de en sık görünen ve en ciddi olan kulak iltihabı çeşidi de orta kulak iltihabıdır.
Kulak iltihaplarında pek çok sebep aranabilmektedir. Uygun olmayan alışkanlıklar, yeme tarzı, yanlış kulak temizleme yöntemleri, kulağa bilinçsiz uygulamalar yapılması, kulağın asitlik dengesini bozacak maddelere maruz kalması bunlardan bir kaçıdır. Bu makalemizde iltihabın kulağın her bir bölümünde oluşturduğu farklı etkilerden ve kulak iltihabına iyi gelecek doğal tedavi önerilerinden bahsedilecektir.

Dış Kulak İltihabı Nedir ?

Kulak iltihabı için doğal tedavi yöntemleri
Kulak iltihabı
Dış kulak; kulak kepçesinden başlayıp orta kulak boşluğuna kadar uzanan kanal şeklinde bir yapıdır. Dış kulağın görevi ses dalgalarının orta kulağa iletilmesini sağlamaktır. Ayrıca kulağı dış etkilerden koruyacak antiseptik özelliklerde salgılar ve yapılar mevcuttur. (Antiseptik özellikli salgı: Vücudun doğal florasını bozmadan mikroplardan koruyan ve arındıran salgı) Dış kulak yolunu saran tüm deride dış kulağı koruyacak pek çok madde mevcuttur.
Bu maddeler sayesinde dış kulak enfeksiyondan yani iltihaplardan korunmaktadır. Ayrıca küçük böceklerin kulağa girmesini de bu salgılar engellemektedir. Bu kadar korunaklı salgılarla dolu dış kulağın iltihaplanmasındaki sebepler şunlardır:
  • Aşırı sıcak ve nemli bölgelerde yaşamak (Nem ve ter dış kulak içinde toplanabilmektedir. Nem mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam oluşturur. Kulağın antiseptik yapısı sağlam değilse bu dönemde dış kulak iltihabı görülme riski artar.)
  • Dış kulak yolundaki doğuştan gelen anatomik darlık
  • Kulak içi ödemler ve kemik büyümeleri (Çok soğuk sularda yüzenler ve o suda çok uzun süre bekleyenlerde uzun vadede kemik büyümesi durumları görülebilir.)
  • Pamuklu kulak temizleme çubuğu ile kulağı karıştırmak. (Kulağın içerisinde özel nemli ve yağlı bir salgı vardır. Bu salgı kulağı her açıdan korur. Kulak çubuğu ise bu bariyeri bozmaktadır. Böylelikle dış kulak enfeksiyonlara açık hale gelir.)
  • Havuza girmek (Havuz genellikle ucuza geldiği için klor tekniği ile mikroplardan arındırılmaktadır. Bu klorlu su kulağın içindeki asidik ortamı bazik bir ortama çevirir. Yani pH dengesi bozulur. Bu koruyucu antiseptik doku bozulunca kulak mikroplara, bakterilere, virüslere ve mantarlara açık hale gelir. Denizde mikroplar daha çok olsa da kulağın salgı dokusuna zarar vermemektedir. Bu yüzden havuz kulak iltihabı konusunda her zaman denizden daha risklidir.)
Bu ve bunun gibi etkilere maruz kalan kulak enfeksiyon kaptığında hemen önlem alınmazsa çok sıkıntılı bir süreç yaşanır. Kulakta hafif kızarıklık ve şişkinlikle doktora gidenlerde genellikle tedavi daha kolaydır. Kulak yolu şişkinliklerle iyice kapanmadığından damla tedavisiyle iltihabın üstesinden gelebilmek daha kolaydır. Kulak salgısının içerisinde asitli ve alkollü içerikler mevcuttur. Bu yüzden asitli ya da alkollü damlalar verilerek kulağın florasının normal hale getirilmesi sağlanır. Durum çok daha ağır seyrederse antibiyotikli damla tedavisine gidilebilir.
Kulak yolu ödemler ve iltihaplar ile ciddi şekilde kapanmışsa, yayılım göstermişse ve ateş çıkmaya başlamışsa o halde doktor kulak yolunu açmak ve iltihapları kurutmak için çeşitli tedaviler uygular. Antibiyotik ilaçlara başlanır, ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlarla semptomlar azaltılmaya çalışılır.

Orta Kulak İltihabı Nedir ?

Orta kulak; dış ortam ile iç ortamın basıncını eşitlemek için vardır. Orta kulak östaki borusu denilen bir kanal ile geniz bölgesine bağlanmaktadır. Burunda bir tıkanıklık meydana geldiğinde, geniz ve sinüzit akıntıları olduğunda buradaki mikroplu sıvılar östaki borusuna geçebilmekte ve orta kulakta enfeksiyon oluşumlarına sebep olabilmektedir. Ayrıca kulaktaki basınç fazlasıyla artmakta ve çok rahatsız etmektedir. Tedavi edilmediğinde hayati tehlike yaratan tablolar oluşabilmektedir. Orta kulak iltihabının belirtileri şunlardır:
  • Uykudan uyandıran kulak ağrısı ve kulakta basınç hissi
  • Huzursuzluk, ruhsal dengesizlik
  • Denge ve işitme kaybı
  • Baş ağrısı ve bazı durumlarda yüksek ateş
Orta kulaktaki sıkıntılar genellikle geniz ve burun bölgesindeki tıkanmalarla alakalı olduğundan öncelikle bu durumu çözmek gerekmektedir. Öncelikle bir Kulak Burun Boğaz Doktoruna başvurulmalıdır. Doktor, hastanın durumuna göre bu konuda uygun bir tedavi rotası belirleyecektir.

İç Kulak İltihabı Nedir ?

İç kulak beyin bölgesine en yakın duran kulak bölümüdür. Önemli işlevleri olduğundan burada çıkabilecek sorunlar da kişileri gerçekten zor bir dönemden geçirmektedir. Denge sağlayıcı kulak kristalleri ve işitme sinirleri iç kulak bölgesinde bulunmaktadır. Genellikle virüs kaynaklı enfeksiyonlar çıksa da bakteri sebepli de olabilmektedir.
Şikâyetler ağırdır ve genelde doktora gitmeye zorlar. Eğer hemen doktora başvurulmazsa ve tedaviye başlanmazsa ileri dönemlerde kronik vertigo (baş dönmesi) ve kalıcı işitme kaybı durumları oluşabilmektedir. Her iki sonuç da hayat kalitesini düşürecek ve huzuru kaçıracak sonuçlardır. İç kulak iltihaplanmasında oluşan belirtiler şunlardır:
  • Baş dönmesi ve beraberinde gelen mide bulantısı (En önemli belirtilerdir. İç kulaktaki kristallerin iltihaptan etkilenmesi bu tabloyu doğurur)
  • Denge kaybı
  • Kulakta uğultu ve çınlama
  • İşitmede azalma
Virüse bağlı iltihaplanmalarda antibiyotik işe yaramayacaktır; çünkü virüslerin hücrelerdeki çalışma mekanizması çok stratejiktir ve kendine özgüdür. Bundan dolayı virüs kaynaklı iltihaplanmalarda semptomatik tedavi uygulanır. Yani oluşan belirtileri rahatlatmaya yönelik tedavilerdir. Vücudun bağışıklığını arttıracak takviyeler de eklenir. Böylelikle vücudun kendi savunma mekanizmasının devreye girmesi ve virüslerle savaşması amaçlanır. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavi işe yarayacaktır.
İç kulak iltihabı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonunun vücuttaki yan etkisidir. Bazı durumlarda ise başa alınan darbelerin sonucudur. İç kulak iltihabının belirtileri diğer pek çok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Bu yüzden bu tip belirtiler geliştiğinde öncelikle Kulak Burun Boğaz Doktoruna başvurulmalıdır Burada bir bulguya rastlanmadığı takdirde doktor gerekli bölümlere hastaları yönlendirecektir.

Kulak İltihapları İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

En güzel tedavi yöntemi o hastalığa hiç yakalanmamaktır. Bundan dolayı kulağa zarar verecek etkenlere maruz kalındıktan sonra kulaktaki asitli ortamı yeniden kazandırmak ve kulağı doğru şekilde temizlemek çok önemlidir. Zarı hasar görmemiş ve enfeksiyon kapmamış bir kulak temizlenirken şu yol izlenir:
  • Su tutularak kulak yolu temizlenir.
  • Kulağın içindeki sular sağa sola eğilerek havlunun içine dökülür
  • Düşük ayardaki saç kurutma makinası 2-3 dakika kulağa tutulur ve kulak nemden arındırılır. Böylelikle kulağın içindeki antiseptik bariyer korunur.
Havuzdan çıktıktan sonra kulak “klorlu sudan” arındırılır ve yukarıdaki temizleme aşamalarından geçirilir. Sonrasında kulağa asit yapının geri kazandırılması için ikişer damla limon damlatılır ve biraz beklenir. Böylelikle hem mikroplar kırılacak hem kulak normal florasını geri kazanacak hem de kulak iltihabı riski ortadan kalkacaktır.
Korunmak, en güzel tedavi şekli olsa da çoğumuz bu inceliklere dikkat etmediğimizden kulak iltihabı sorunuyla karşılaşabilmekteyiz.

Kulak iltihabı için bitkisel çözüm

Soğan Suyu

Doktorun talimatlarına uyulurken destek amaçlı kulaktaki ağrılı semptomları hafifletmek ve iyileşmenin seyrini hızlandırabilmek amacıyla “soğan suyu damlası” uygulaması yapılabilir. Soğan antiseptik (doğal floraya uygun) özellikte bir mikrop kırıcıdır, aynı zamanda enfeksiyonlarla savaşta doğal antibiyotik özeliktedir.
Küçük bir parça çiğ soğanın suyu çıkartılarak sorunlu kulağa bir iki damla damlatılıp beklendiğinde ağrılı semptomların 1 dakika içerisinde hafiflediği hissedilecektir. Damlatma konusunda tedirgin olanlar pamuklu kulak çubuğu yardımıyla da soğan suyunu dikkatli bir şekilde dış kulağa uygulayabilmektedir.

Sarımsak Yağı

Sarımsağın doğal ve vücudun yapısına uygun bir antibiyotik olduğunu bu gün öğrenmeyen yoktur. Sarımsağın antibiyotik özelliği ile hakiki zeytinyağının onarıcı özelliği birleştiği zaman kulak enfeksiyonunun hafiflemesi kaçınılmaz olacaktır. Güzel bir destekleyici karışımdır.
Bir miktar hakiki zeytinyağı hafif ısıtılarak içerisine 1 diş sarımsak atılır ve yağ ılıklaşana kadar beklenir. Ilıdığı zaman iki ya da üç damla kadar sorunlu kulağa damlatılır. Ezilmiş sarımsak küçük bir beze sarılarak kulak girişinde 25-30 dakika bekletildiği takdirde de iyi sonuçlar alınacaktır.

Sıcak Uygulamalar

Mikrodalgada tuz ya da pirinç ısıtma tekniği çok kullanılan bir tekniktir. Tuz ya da pirinç ısıtılarak küçük ve kalın bir beze sarılır ve kulağın üzerinde bekletilir. Bu uygulama, tahrişi ve ağrıyı rahatlatır. Sıcak suyla ıslatılmış havlunun kulak girişine ve kulak çevresine uygulanması da; kulak yolunu kapatan ödemlerin inmesine ve damla tedavilerinin daha etkin şekilde uygulanabilmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda östaki borusundaki basıncın dağılmasına, tıkanıklığın açılmasına da yardımcı olur.

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 1 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu