Kızamık Nasıl Olur ?

Kızamık Hastalığı

Çocuklarda Kızamık Hastalığı nedir ?
Çocuklarda kızamık hastalığı nedir ?
Kızamık, çocuk hastalıkları içerisinde en ağır geçirilen hastalıklardan birisidir. Döküntülü ve ateşli bir çocuk hastalığı olan kızamık, aynı zamanda bulaşıcıdır. Gereken müdahale yapılıp tedavisine başlanmadığında ise, ilerki dönemlerde daha ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Etkili bir virüs olan kızamık virüsünün, öksürme ve hapşurma gibi eylemler sonrasında hava yolu ile üst solunum yollarına geçmesiyle bulaşmaktadır.
Vücuda girdiği andan itibaren bir hafta içerisinde belirtilerini göstermeye başlar. Başlangıç belirtileri hafifken, hastalık ilerledikçe belirtiler de şiddetlenmektedir. Kızamık hastalığı, dünya genelinde, hem bulaşmasının kolay olması hem de vücut direncinin zayıf olmasından dolayı, daha çok çocukları etkilemektedir.

Kızamık Nasıl Olur ?

Kızamık hastalığı nasıl ve neden oluşur?
Kızamık hastalığı nasıl ve neden oluşur?
Kızamığın temel oluşma nedeni, kızamık virüsüne maruz kalmaktadır. Hastalığın, bağışıklık sistemi zayıf olanlara bulaşması ve ilerlemesi daha kolaydır. Virüse temas edilmesi sonrasında solunum yollarında başlayan kızamık kısa sürede üreyerek tüm vücudu kaplar. Bir hafta sonra belirtilerini göstermeye başlar. En son döküntü oluşmasıyla hastalığın bulaşması azalır. Ancak, etkileri şiddetlenmektedir. Halsizlik, öksürük ve en önemlisi çocuklarda yüksek ateş, çocuğun yaşamını tehlikeye sokacak şekilde artar.

Kızamık Belirtileri Nelerdir ?

Kızamık hastalığı'nın belirtileri nelerdir
Kızamık hastalığı ‘nın belirtileri nelerdir
Kızamık hastalığının belirtileri, her aşamada farklıdır.
  • İlk iki günde genelde, iştahsızlık, halsizlik, öksürük, gözlerde kızarma ve sulanma şeklinde kendini göstermektedir.
  • Sonrasında, ağız içinde, iltihaplanma şeklinde küçük beyaz lekeler oluşmaya başlar.
  • Hastalığın en son belirtisi, deride oluşan hafif kırmızı renkli ve kabarık döküntülerdir. Ense bölgesinde başlayan döküntüler, hızlı bir şekilde tüm vücuda yayılır. Döküntülerin oluşmaya başladığı dönemde ateş düşse de sonrasında yine yükselir.

Kızamık Hastalığı Nasıl Bulaşır ?

Kızamık Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Kızamık hastalığı nasıl bulaşır?
Kızamık hastalığı, dünya genelinde en sık rastlanan hastalıklardan birisidir. Bazı durumlarda yetişkinlerde de karşılaşılmasına rağmen, genel anlamda bir çocuk hastalığıdır. Yetişkinlerde karşılaşılması, küçükken kızamık geçirmemeyle ilgilidir. Kızamık hastalığının tüm dünyada en yaygın görülen hastalıklardan birisi olmasının nedeni, bulaşmasının çok kolay olmasıdır. Daha çok çocuklarda karşılaşılmasının nedeni ise, çocuğun vücudunun dış etkenlere karşı daha dirençsiz olmasıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olduğundan, hastalık çok kolay bulaşıp kısa sürede yayılabilmektedir.
Kızamık; konuşurken, öksürürken veya hapşururken ağızdan çıkan küçük tükürük damlacıkları ile üst solunum yollarından hasta kişiden sağlıklı kişiye kolayca bulaşmaktadır. Genelde bir kere geçirilen kızamık hastalığı, virüsün şiddetine göre bazı kişilerde tekrarlayabilmektedir. Birbiriyle ilişkili insan gruplarında, bir kişiye bulaşan hastalık, bağışıklığı zayıf olan diğer bireyleri de etkiler ve bağışıklık kazandırır.

Kızamık Tedavisi

Kızamık Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kızamık hastalığı ‘nın tedavisi nasıl yapılır?
Kızamık tedavisi için ilk aşama, çocuğun bir süre dinlenmeye alınmasıdır. Okul ve kreş, spor ve park gibi aktivitelere, kısa bir süreliğine ara verilmelidir. Çocuk, hastalığın bulaşması tehlikesinden ve etkili olarak tedavi edilebilmesi gerekliliğinden dolayı kalabalık ortamlara kesinlikle sokulmamalıdır. Bu süre içerisinde, hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve çocuğun temizliği gereken şekillerde yapılmalıdır. Beslenme de hastalığın ve olumsuz etkilerinin kısa bir sürede atlatılabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Çocuğa, bu dönemde iyice zayıflamış olan bünyeyi kuvvetlendirebilmek için, vitamin değeri yüksek besinler yedirilmelidir.
Ateş düşürücü ilaçlar haricinde kızamık döneminde pek ilaç kullanımı önerilmemektedir. Eğer, gereken koşullara dikkat edilerek doğru bakım yapılmazsa, kızamık hastalığı, bronşit, kulak iltihabı, gırtlak hastalıkları, akciğer iltihaplanması ve zatürre gibi daha tehlikeli hastalıklara sebep olabilir. Hatta, zaman zaman ölümcül sonuçlar doğurduğu da tıbben kanıtları bulunan bir gerçektir. Çocuklarda ve hamile bayanlarda, mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir, aksi takdirde üzücü sonuçlar doğurabilecek tehlikede bir hastalıktır.

Kızamık Hastalığından Korunmak

Kızamık hastalığından korunabilmek için neler yapılabilir?
Kızamık hastalığından korunabilmek için neler yapılabilir?
Günümüzde, tıbbi-teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak tedavi teknikleri çeşitlenmiş ve hastalıkların tedavisi daha kolay yapılıyor olsa da, önceden gereken önlemleri almak her açıdan faydalıdır. Çocuklarda kızamık hastalığını önlemek için, mutlaka kızamık aşısı yaptırılmalıdır. Kızamık aşısı, ilk dozun bebek bir yaşına geldikten sonra yapılması kaydıyla, üç doz şeklinde uygulanır.
Aşının ikinci dozu, çocuğa 4-6 yaş arasında yapılır. Üçüncü doz her zaman gerekli değildir. Ancak, çocuğun bünyesine göre doktorun önermesi durumunda 10-12 yaş arasında üçüncü doz yapılabilir. Çocuğun beslenmesine ve temizliğine dikkat etmek de, hastalığa karşı alınabilecek önlemlerdendir. Alınan önlemlere rağmen, kızamık belirtileri oluştuğunda, acilen bir çocuk doktoruna başvurulmalı ve gereken müdahale yapılmalıdır.

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 2 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu